logo BHZ Militaria

100% originele historische items

Kuban-schild met Bestitzzeugnis, Feldpost en meer

 525,00

Kuban-schild met Bestitzzeugnis, Feldpost en meer.

Zeer fraaie set met een gedragen en van het uniform verwijderd Kubanschild, de Besitzzeugnis gedateerd 1 oktober 1944 een soort van dagboekje, een regimentsfoto, een soort van dagboekje, een boek en Feldpost van de jaren 1941 t/m 1945 en een brief uit 1946 (ca. 50 brieven/kaarten), kortom, een mooie set om te onderzoeken!

In september 1943, op initiatief van Adolf Hitler, werd het Kuban-schild ingesteld om erkenning te geven aan de verdedigers van het Kuban-bruggenhoofd, die sinds 1 februari 1943 standhielden. Dit bruggenhoofd speelde een cruciale rol in de strategie van Hitler, niet alleen als een route voor de terugtrekking van troepen naar de Krim, maar ook als een potentiële uitvalsbasis voor een toekomstig offensief richting de Kaukasus. De verdedigingslinie strekte zich uit van de Noordelijke Zee van Azov tot de Russische marinehavenstad Noworossijsk.

De belangrijkste verdedigingsgevechten vonden plaats in Lagunen in het noorden, Krymskaja in het midden en Noworossijsk in het zuiden. Het Kuban-schild werd uitgereikt namens Generalfeldmarschall Ewald von Kleist, en er werd een standaard onderscheidingsdocument (Besitzzeugnis) bijgevoegd. De uitreiking werd ook genoteerd in het Soldbuch (persoonlijk soldatenboekje). Het schild moest permanent op de linkermouw worden gedragen, en daarom konden meerdere exemplaren aan de ontvanger worden uitgereikt. Als de ontvanger meerdere schildonderscheidingen bezat, mochten deze met 5 mm tussenruimte onder elkaar worden gedragen.

De criteria voor het ontvangen van deze onderscheiding voor de Wehrmacht waren:

– Ten minste 60 dagen dienst binnen het Kuban-bruggenhoofd.
– Deelname aan een van de belangrijke verdedigingsgevechten.
– Verwonding binnen het Kuban-bruggenhoofd.