logo BHZ Militaria

100% originele historische items

Nahkampfspange Brons Friedrich Linden Lüdenscheid (FLL)

 495,00

Nahkampfspange Brons Friedrich Linden Lüdenscheid (FLL)

Gedragen Nahkampfspange (gesp voor man-tegen-mangevechten) in brons van de maker Friedrich Linden uit Lüdenscheid met het bijbehorende plaatje.

De Nahkampfspange is een Duitse militaire onderscheiding uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een gevechtsinsigne dat werd toegekend aan Duitse soldaten die zich in gevechten met de vijand hadden onderscheiden in nabijgevechten, ook wel bekend als “Nahkampf” in het Duits, wat “close combat” in het Engels betekent.

De Nahkampfspange werd op 25 november 1942 ingesteld door het toenmalige hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht. Het was bedoeld om soldaten te eren die in de strijd op korte afstand uitzonderlijke moed en doorzettingsvermogen hadden getoond. De medaille werd uitgereikt aan soldaten van alle drie de takken van het Duitse leger (Heer, Kriegsmarine en Luftwaffe) en aan de Waffen-SS.

Er waren verschillende gradaties van de Nahkampfspange, gebaseerd op het aantal gevechtsdiensten en verdiensten in nabijgevechten. Deze gradaties varieerden van brons, zilver tot goud, waarbij goud de hoogste onderscheiding was. De criteria voor het ontvangen van het gevechtsinsigne waren onder meer het aantal gevechten, het aantal gedode vijanden, uitzonderlijke leiderschap en andere prestaties die waren getoond tijdens het gevecht op korte afstand. Voor de bronzen versie waren dit 15 dagen gevechten.